Historia

Samurai-taidoista kamppailu-urheiluksi

 

Judo sai alkunsa Japanissa 1880-luvulla, kun kasvatustieteilijä ja ju-jutsu -mestari Jigoro Kano alkoi muokata vanhoista taistelutaidoista uutta kamppailulajia ja liikuntamuotoa. Hän kehitti ju-jutsun tekniikoita niin, että kamppailutilannetta voitiin harjoitella täydellä suoritusteholla ilman merkittävää loukkaantumisriskiä. Realistisen ottelemisen lisäksi kasvatustieteilijä Kano korosti judossa harjoittelijoiden henkistä kasvua ja kehittymistä ihmisinä.

Judon voittokulku kamppailulajien joukossa alkoi vuonna 1886, kun Japanissa haettiin poliisille ju-jutsu -koulua. Eri koulut laitettiin kilpailemaan keskenään turnauksessa, jossa kukin lähetti 15 oppilasta kilpailuun. Otteluista 13 päättyi judokan voittoon ja kaksi ratkaisemattomaan. Judosta tuli näin poliisien laji ja pian osa opetusohjelmaa kouluissa.

Kano pyrki alusta asti levittämään judoa myös Japanin ulkopuolelle. Laji sai mainetta ja harrastajia, kun vuosisadan alun judokat kiersivät maailmaa ja haastoivat mm. painijoita ja nyrkkeilijöitä voitokkaasti. Kano vaikutti myös kansainvälisessä Olympiakomiteassa ja judo valittiin Olympialajiksi Tokion kisoihin vuonna 1964.

Suomeen judon toi Japanin lähetystösihteeri Shigemi Tagami 1950-luvulla. Suomen Judoliitto perustettiin 1958. Nykyisin judoa harrastetaan joka puolella Suomea yli 120 seurassa ja aktiiviharrastajia on n. 12 500.

Kansainvälisesti judo on maailman levinnein ja harrastajamääriltään suurin kamppailulaji. Olympialajien joukossa se on viidenneksi suurin laji kansainvälisen liiton jäsenmaiden lukumäärällä mitattuna. Kansainväliseen judoliittoon (IJF) kuuluu 200 jäsenmaata ja Euroopassa lajia harrastaa yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Lähde: Suomen judoliitto

Judoa Vihannissa

Vihantiin judo tuli vuonna 1988, jolloin kunnassa alettiin pitämään judo harjoituksia. Judoseura Vihannin Judo ry perustettin vuonna 1991. Tuolloin seuran puuhamiehinä ja vetäjinä toimivat Petri Turula sekä Sauli Niiranen. Seura tarjosi Vihantilaisille harjoitusmahdollisuuksia harjoitella judoa aikuisten ja nuorten ryhmässä sekä kuntojudona. Vuosina 1991-1997 judoa harjoiteltiin Alpuassa ja Lampinsaaressa, vuonna 1997 seura sai kunnan avustuksella harjoitussalin keskustasta. Salin paikka on vaihtunut Vihannissa muutamaan kertaan ja viimeisin sali toimii nyt osoitteessa Pajatie 1.

Vuosien aikana Vihannin Judon judokat ovat myös kilpailleet judokilpailussa eri puolilla Suomea ja tuoneet menestystä seuralle. Lisäksi seura on järjestänyt vuosien aikana leireijä ja kilpailuja, joihin on osallistunut mukaan judon harrastajia eri puolilta Suomea. Vihannin Judon edustajat vierailivat myös jokin aika sitten Japanissa, käyden mm. Judon pääpaikalla Kodokanissa, Tokiossa. Parhaimillaan Vihannin Judo ry:llä on ollut 100 jäsentä.